Класичесkа баклава

Продукти:

500г листи за баница
500г захар
700г вода
200г счукани орехови ядки
1 пакет канела
щипка индийско орехче
кората от един лимон
1 и 1/2 пакетче краве масло

Начин на приготвяне:
 
1. В дълбока купа се объркват много добре орехите, 100г захар, канелата, индийското орехче и настърганата кора лимон.
2. Количеството краве масло се реазтопява на топъл котлон. Взема се голямя тава (от рода на оригиналните тави на печката. Намазва се дъното и страничния ръб с краве масло.
3. Листите разделят на две. На всеки три листа от долния пласт се наръсва разтопено краве масло. По средата се разпределя плънката. Отгоре се зарежда втория пласт листи, като на всеки три листа се ръсва по малко разтопено краве масло. Най- отгоре баклавата се намазва с краве масло, като се оставя малко от маслото.
4. Нарязва се на ромбове или квадратни парчета. Цвърва се леко на горещия котлон остатъка от кравето масло, поливат се парчетата по краищата, след което се слага да се пече в умерено загрята фурна (200 градуса) отгоре и отдолу около 50 минути, като се следи да не загори.
5. След изпичане се загрява котлона и в тенджера се слага 700мл вода да заври заедно със 400г захар (за захарния сироп) . След като кипне се следи да поври още около 15 -20 минути, смъква се от котлона и се сиропират парчетата баклава.
6. Когато е готово се загъва с памучни кърпи и се оставя на хладно за задушаване и изстиване. Консумира се след 24 - 36 часа (ден, ден и половина).

към съдържанието